Als er wederrechtelijk verkregen voordeel is als gevolg van een misdrijf, dan heeft het OM de mogelijkheid om de rechter te vragen dit voordeel te ontnemen. Dit is mogelijk na een veroordeling van de verdachte voor het betreffende misdrijf. De bewijslast ligt bij het OM.
Hennepteelt
Bij bijvoorbeeld hennepteelt is ontneming een belangrijk onderwerp. De impact hiervan is vaak nog groter dan de door de rechter opgelegde straf.
Het is dan aan het OM om de opbrengst van de hennepteelt te bewijzen. Het OM maakt daarbij gebruik van het rapport “Wederrechtelijk verkregen voordeel hennepkwekerij bij binnenteelt onder kunstlicht” van het “Functioneel Parket Afpakken”.
Daarbij is bijvoorbeeld relevant de periode van hennepkweek: hoe lang heeft de kwekerij gedraaid? Het dossier kan bijvoorbeeld wijzen op een beperkte periode. Deze periode wordt in principe gedeeld door perioden van 10 weken, waarbinnen een oogst mogelijk is. Uiteraard is ook het aantal planten dat is aangetroffen bij het oprollen van de kwekerij relevant. Als het aantal planten per m2 niet bekend, is wordt uitgegaan van 15 planten per m2.
Per kilo hennep wordt uitgegaan van een opbrengst van EUR 2.370.
Echter, daar mogen de gemaakte kosten van af worden getrokken: afschrijvingskosten van de apparatuur (o.a. de lampen), de kosten van de aanschaf van de stekken, de elektriciteitskosten (indien betaald is voor de elektriciteit), de kosten van het knippen van de plant en huisvestingskosten (zoals bijvoorbeeld de betaalde huur voor een loods).
Vaak is het voor uw advocaat mogelijk om op basis van het strafdossier verweer te voeren, zowel ten aanzien van de opbrengst van de kweek als ten aanzien van de gemaakte kosten.
Andere misdrijven
Ook ten aanzien van andere misdrijven is het mogelijk om verkregen voordeel af te pakken: dit speelt bijvoorbeeld ook bij witwassen.
Samenloop met schadevergoeding
Als iets al moet worden betaald op basis van een vordering schadevergoeding aan een slachtoffer, dan kan dat bedrag niet óók nog eens worden ontnomen: het voordeel is dan immers al teniet gedaan.
Meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.