Hoe verloopt een zitting?

De zitting

U heeft een dagvaarding of oproep ontvangen voor een strafzaak. U moet bij de rechtbank of het OM verschijnen. Hoe gaat dat in zijn werk?

OM-zitting

Voor lichtere vergrijpen wordt tegenwoordig een zogenaamde “OM-zitting” gepland. U wordt dan opgeroepen voor een zitting bij de officier van justitie. Er kan door de officier van justitie een taakstraf, geldboete of rij-ontzegging worden opgelegd door middel van een strafbeschikking. Let op, er kunnen geen voorwaardelijke straffen worden opgelegd.

Uw advocaat kan u helpen uw standpunt naar voren te brengen en bijvoorbeeld bepleiten dat er geen straf, maar een sepot (einde aan de strafzaak) moet komen. Ook kan uw advocaat u adviseren of u het aanbod van de officier van justitie moet accepteren. Indien u het aanbod niet accepteert, dan wordt de zaak voor de rechter gebracht.

Zitting bij de rechter

Als u een dagvaarding ontvangt om voor de rechter te verschijnen is het altijd verstandig van tevoren een advocaat te raadplegen. Het is mogelijk dat u wordt opgeroepen bij de politierechter of de kantonrechter (dan is er één rechter) of bij de “meervoudige kamer” (bij zwaardere zaken): dan treft u 3 rechters.

Hoe gaat een zitting bij de rechter meestal in zijn werk?
  1. De rechter heet alle aanwezigen welkom en controleert uw identiteit. U wordt meegedeeld dat u goed moet opletten en dat u niet verplicht bent te antwoorden.

  2. De officier van justitie roept de zaak uit: dat betekent dat de officier van justitie vertelt waar de zaak over gaat en waar u van verdacht wordt.

  3. De rechter bespreekt met u de verdenking en de feiten: wat ligt er aan bewijs en wat hebt u daarop te zeggen? Ook de officier van justitie en uw advocaat mogen vragen stellen aan u. U hoeft natuurlijk niets te zeggen als u dat niet wilt.

  4. Nadat de feiten zijn besproken, zal de rechter uw persoonlijke omstandigheden met u bespreken: wat is uw inkomen, uw gezinssituatie, waar en hoe u woont. Deze zaken zijn van belang voor de eventuele straf.

  5. Als er een slachtoffer / benadeelde partij is en deze heeft een vordering ingediend, dan mag de vordering worden toegelicht; dat kan ook door de advocaat van het slachtoffer of de vertegenwoordiger van Slachtofferhulp.

  6. De officier van justitie houdt zijn requisitoir: daarin wordt door de officier bepleit of er voldoende bewijs is, en wat de straf eventueel zou moeten worden.

  7. Daarna is uw advocaat aan de beurt voor het pleidooi.

  8. Tot slot is het laatste woord aan de verdachte. U mag daarin nog kort zeggen over wat u van de zaak vindt.

  9. Hierna sluit de rechter de behandeling van de zaak en zal er uitspraak volgen. Door de politierechter of de kantonrechter meteen op de zitting; een meervoudige kamer zal meestal na 14 dagen uitspraak doen.

Indien u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, dan kunt u in hoger beroep gaan. Uw advocaat kan hoger beroep voor u instellen. Lees hier meer over het instellen van hoger beroep.

Meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.