Als de politie voorwerpen van u in beslag neemt, kan dit natuurlijk vervelende gevolgen voor u hebben. U bent bijvoorbeeld zonder telefoon nauwelijks meer bereikbaar voor werk of u kunt uw kinderen niet naar school brengen doordat uw auto in beslag is genomen. U wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk uw spullen terug, maar hoe zit dit precies?
Het openbaar ministerie kan voorwerpen in beslag nemen. De bevoegdheid hiertoe ligt vastgelegd in artikel 94 van het Wetboek van Strafvordering.
Gevallen waarin beslag mogelijk is
Inbeslagname van voorwerpen kan niet zomaar. Er zijn drie gevallen mogelijk waarin inbeslagname is toegestaan:
- Het voorwerp kan dienen om de waarheid aan het licht te brengen in een strafzaak. Het voorwerp dient dan als bewijsmateriaal voor de verdenking.
- Het gaat om een voorwerp dat kan worden onttrokken aan het verkeer. Hiermee wordt gedoeld op voorwerpen die in strijd zijn met de wet, zoals wapens of drugs.
- Er is sprake van een verdenking van wederrechtelijk verkregen voordeel. Deze mogelijkheid dient ertoe om spullen die zijn gekocht met crimineel geld af te pakken.
Verdachte
Wanneer sprake is van een van deze mogelijkheden, kan het voorwerp alleen inbeslaggenomen worden indien de eigenaar van het voorwerp is aan te merken als verdachte in de zin van artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering. Hiervoor is het van belang dat uit de feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit. Het voorwerp wat in beslag genomen wordt moet verder ook in verband staan met dat strafbare feit waarvan u verdacht wordt.
Proportionaliteit
Het eigendomsrecht is een van de meest omvattende rechten van het Nederlandse rechtssysteem. Inbeslagname doet hier afbreuk verregaande maatregel. Het OM moet ervoor zorgen dat de inbreuk op uw eigendomsrecht niet aan. U wordt immers belemmerd en is daarom ook een vrij onevenredig groot wordt ten aanzien van de verdenking. Dit gaat niet altijd goed. Onze advocaten kijken graag met u mee om te waarborgen dat uw eigendomsrecht niet onrechtmatig geschonden wordt.
Mogelijke beslissingen van het OM
In de regel kan het openbaar ministerie tot een van de volgende vier beslissingen komen nadat zij een voorwerp bij u inbeslaggenomen hebben:
- Het voorwerp wordt aan u teruggegeven;
- Het voorwerp wordt langer opgeslagen als bewijs, vaak krijgt u het hierna evengoed terug;
- Het voorwerp wordt verbeurd verklaard. Dit houdt in dat de Staat eigenaar wordt van het voorwerp en het zal proberen te verkopen;
- Het voorwerp wordt vernietigd. Dit gebeurt vaak bij illegale goederen.
Wat kunt u tegen een inbeslagname doen?
Waarschijnlijk wilt u uw inbeslaggenomen voorwerp zo snel mogelijk terug. Het is dan mogelijk om een klaagschrift in te dienen tegen de inbeslagname. Een klaagschrift is een onderbouwd stuk dat bepleit waarom de inbeslagname onterecht is.
Om ervoor te zorgen dat uw klaagschrift kans van slagen heeft, is het van belang om zo veel mogelijk argumenten te verzamelen die uw belang ondersteunen. Hierbij kan aan van alles gedacht worden; van werk gerelateerde omstandigheden tot persoonlijke omstandigheden. Als u uw auto bijvoorbeeld nodig heeft voor woon-werkverkeer, onderschrijft dit uw belang bij het terugkrijgen van uw auto. Als een familielid van u in het buitenland verblijft en in slechte gezondheid verkeerd, kan dit betekenen dat uw telefoon een belangrijke rol speelt in het onderhouden van het contact met uw familie. Onze advocaten kunnen helpen met het formuleren van de juiste argumenten om zo de slagingskans van uw klaagschrift te vergroten.
Voor het indienen van een klaagschrift is het niet noodzakelijk om een juridisch specialist of een advocaat te raadplegen, maar dit is wel aan te raden. U heeft slechts één keer de mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen tegen de inbeslagname. Onze advocaten hebben specialistische kennis van het beslagrecht en helpen u graag bij opstellen van uw klaagschrift.
Meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.