Artikel 12 Sv-procedure

In een strafrechtelijk onderzoek bepaalt de officier van justitie of en op welke manier de vervolging wordt voortgezet. De officier kan bijvoorbeeld beslissen tot een uitvaardiging van een strafbeschikking, zoals een boete, maar ook tot het stopzetten van de vervolging, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan bewijs. Als slachtoffer of anderszins rechtstreeks belanghebbende kan zo’n beslissing heel vervelend zijn, daarom bestaat er de mogelijkheid een beklag in te dienen tegen het niet vervolgen van strafbare feiten. Onze advocaten helpen u graag bij deze procedure.

De mogelijkheid om te klagen tegen niet vervolging, is vastgelegd in artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering. Vandaar dat vaak wordt gesproken van een artikel 12 Sv-procedure.

Gronden

Om een artikel 12 procedure te starten moet u rechtstreeks belanghebbende zijn, dat is het geval als u zelf slachtoffer of nabestaande bent. Het is niet mogelijk te klagen over een beslissing van de officier van justitie, als u die onjuist vindt en u niet zelf betrokken bent.

In drie situaties kan u als rechtstreeks belanghebbende een schriftelijk beklag indienen, dat is het geval als 1) een strafbaar feit niet wordt vervolgd, 2) als de vervolging niet wordt voortgezet en 3) de vervolging vindt plaats door het uitvaardigen van een transactie of strafbeschikking.

De procedure

Indien u voldoet aan de eisen van artikel 12 Sv, dan kunt u de procedure starten. Deze bevat verschillende stappen, die hieronder worden uitgelegd.

Een klachtbrief

De klachtprocedure start door het indienden van een klacht (klaagschrift) bij het gerechtshof. Dit moet schriftelijk per brief gebeuren, het indienen van een klacht per e-mail is niet toegestaan. Het is belangrijk dat u de klacht naar het juiste gerechtshof stuurt, dat is het hof die in hetzelfde gebied ligt als het betrokken politiebureau of OM-vestiging. Onze advocaten zijn ervaren in het opstellen van klaagschriften en kunnen u hierbij helpen.

Behandeling klacht door gerechtshof

Wanneer uw klaagschrift is ontvangen bij het gerechtshof, zal dit worden geregistreerd en een kopie worden gezonden naar de advocaat-generaal. De advocaat-generaal zal informatie opvragen bij de officier van justitie en de politie om advies te kunnen geven. De officier van justitie maakt een rapport op met informatie over zijn beslissing om niet te vervolgen en zendt deze naar de advocaat-generaal. De advocaat-generaal neemt naar aanleiding van de gegeven informatie een standpunt in en schrijft advies voor het gerechtshof. Dit standpunt wordt samen met het rapport van de officier van justitie gestuurd naar de beklagkamer van het gerechtshof, die vervolgens een beslissing maakt over hoe de procedure verder gaat.

De beklagkamer kan verschillend oordelen. Zo kunnen zij uw klacht ‘kennelijk niet ontvankelijk’ verklaren, dit is bijvoorbeeld het geval als de beklaagde inmiddels is overleden, de beklaagde al voor het feit wordt vervolgd of u als klager geen direct belang heeft bij de vervolging. Ook kan uw klacht als ‘kennelijk ongegrond’ worden verklaard, dat is het geval indien direct duidelijk is dat de klacht niet tot een strafvervolging leidt.

Verder kan de beklagkamer ervoor kiezen u uit te nodigen op zitting, zodat u extra uitleg kunt geven. Het is niet verplicht om op zitting te verschijnen, maar dit is wel aan te raden. U kunt ook iemand machtigen om namens u naar de zitting te gaan. De zitting is niet openbaar, waardoor er geen pers of publiek aanwezig mag zijn. In enkele gevallen is het mogelijk dat de verdachte tijdens de zitting aanwezig is en wordt gehoord. Mocht u zich hier oncomfortabel bij voelen, dan kunt u contact opnemen met de griffie beklagzaken. Zij zullen uw verzoek om verdachte niet aanwezig te laten zijn bij de zitting voorleggen aan de rechter.

Beslissing gerechtshof

Er zijn twee mogelijke eindoordelen van het gerechtshof: de gerechtshof is het eens of oneens met uw klacht. Indien het hof het eens is, zullen zij uw klacht gegrond verklaren. De officier van justitie moet de zaak verder onderzoeken of voorleggen aan de rechter. Dit oordeel houdt niet in dat de verdachte veroordeeld wordt, daar zal de rechtbank in de rechtszaak over beslissen. Indien het gerechtshof het niet eens is met uw klacht, dan wordt de zaak definitief beëindigd. Het gerechtshof sluit zich aan bij de officier van justitie en er kan geen bezwaar worden ingediend tegen deze beslissing.

Heeft u advies nodig over uw mogelijkheden of wilt u ondersteund worden bij een artikel 12 Sv-procedure? Neem vrijblijvend contact met ons op.